Groen rond Zitoun.

Wat een aangename verrassing, voor het eerst in het nieuwe Maison Zitoun! Het huis is prachtig: modern èn traditioneel, ruime kamers, licht en toch beschut tegen zonnehitte. De tuin biedt zon en schaduw, fruit en bloemen, plekjes voor hangmatten en een terras rondom het huis. De ligging in het gehucht Skoum is romantisch: je loopt een ommetje (of naar het dorp Rhemat) over deels ommuurde weggetjes met bloeiende bougainville, langs kwekerijen, en altijd wel met spelende kinderen.
Tussen allerlei klussen in heb ik genoten van al dit moois. Ik zal er graag weer komen!

Marie José, juni 2019

Onlangs zijn we naar Marokko geweest voor een yoga / wandelvakantie. We verbleven in Maison Zitoun, een half uur rijden vanaf Marrakech. Wat was het heerlijk om daar te logeren! Het voelde direct als thuis komen. Het huis is ruim, sfeervol en heeft een moderne badkamer met douche, wastafel en toilet. Er is een groot dakterras met een prachtig uitzicht op de omgeving en het Atlas gebergte. Het was heel bijzonder om vanaf het dakterras de zonsopgang en zonsondergang te zien!  Bij zonsopgang hoorden we de hanen kraaien en de oproep tot gebed van de muezzin. Bij mooi weer hadden we yogales van Caroline op het dakterras.  Ook dat was een heel bijzondere ervaring. De prachtige tuin is een oase van rust en is een fijne plek om te relaxen. Sinds kort is er ook een hangmat waar je helemaal tot rust kunt komen

Vanuit Maison Zitoun hebben we mooie wandelingen gemaakt in de omgeving en in de bergen. We hebben daar ook genoten van een heerlijke lunch bij een Berber familie. Het gaf ons de gelegenheid om in contact te komen met de Marokkaanse cultuur. Het was ook heel leuk om in het dorp naar de plaatselijke hammam te gaan. In de gezellige zitkamer en in de tuin hebben we heerlijk gegeten en ook heel veel gelachen. Het was bijzonder om waar te nemen dat het weer niet de belangrijkste factor was van deze vakantie. Dankzij het verblijf in Maison Zitoun, de yoga en meditatie lessen van Caroline en de excursies kwamen we helemaal tot rust en waren we in staat om in het nu te leven en ons volledig open te stellen voor wat de dag ons zou brengen.

Wij kijken met veel plezier terug op deze reis.

Anja en Cor, april 2019

Maison Zitoun…… een plek om tot jezelf te komen.

Gelegen in de prachtig, groene Ourika-vallei ligt het sfeervolle Maison Zitoun.
Als je door de poort komt, bevind je je in een tuin met rozen, geraniums, bougainvillea en oleanders. Daarnaast zijn er fruitbomen aangeplant.
Vanuit de drukke stad Marrakech is het gemakkelijk te bereiken en opeens waan je je in een andere wereld.
Het huis met haar knusse zitkamer, is een plek om tot rust te komen.
Het dakterras biedt een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte en geeft inspiratie tot fotograferen of schilderen. Ook is het een prima plek om yoga te beoefenen.
De zonsopkomst- en ondergang zijn de mooiste momenten van de dag als de klanken van de muezzin door de vallei schallen.
En als je helemaal niets wilt doen, is er ook nog een heerlijke hangmat om te luieren en weg te dromen bij de geluiden van het Marokkaanse platteland.
Ga het zelf beleven!

Annemarie, april 2019

In februari 3 nachten in Maison Zitoun geslapen. Het huis is nieuw en in de net aangelegde tuin zie je de eerste bloemen komen. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en dan vooral de hoge bergen van het Atlas gebergte. De slaapkamers zijn ruim en hebben de mooie warme Marokkaanse tinten. Prima geslapen. Deze dagen was Mohamed onze gids. Prachtige wandeltochten gemaakt  in de bergen rondom Aremd en vlakbij Maison Zitoun. Heerlijk Marokkaans gegeten, klaargemaakt door Mohamed. Laatste dag onszelf verwend met een heerlijke Hammam, die Mohamed voor ons gereserveerd had. Bedankt Judith en Mohamed, goed geregeld allemaal. Vijf dagen echt helemaal ondergedompeld geweest in Marokko, met in mijn koffer heerlijke kruiden om zelf thuis in de keuken aan de slag te gaan.

Jeannette en Pauline, Februari 2019

In november zijn Mohamed en ik verhuisd van het oude Maison Zitoun naar het spic splinter nieuwe Maison Zitoun. Het nieuwe huis ligt op nog geen 10 minuten lopen van het oude huis. Het heeft een kleine maar fijne tuin (nog in ontwikkeling maar het groeit hard is de ervaring) die beter te onderhouden is. Said de tuinman woont naast ons. Hij heeft ook een schattig klein Marokkaans winkeltje met van alles te koop. Zijn vrouw trakteert regelmatig op vers gebakken brood of een stuk cake. Het huis is geschikt voor 7 personen en dat maakt hopelijk de verhuur van het huis een stuk aantrekkelijker voor diegene die een lang weekend met vrienden of familie naar Marrakech willen en ook wat lokale cultuur willen meepakken.

De onderstaande teksten zien op het oude huis Maison Zitoun.

Judith, Januari 2019

Terugblik yogareis april 2018
Na een heftige periode in mijn leven ging ik op yoga reis naar Marokko. Te moe en te verdrietig en dus niet voorbereid. Het land met al haar intense geuren en kleuren raakte me. De vriendelijke bevolking was hartverwarmend. Tijdens de yoga brak mijn zorgvuldig opgebouwde muur af. Op het dakterras bij een ondergaande zon vond ik mezelf weer terug. Dankzij de prachtige indrukwekkende uitstapjes onder deskundige leiding van Mo, de intensieve yogasessies die door Caroline vol passie werden gegeven, de gastvrijheid en het heerlijke eten maakten het tot een onvergetelijke reis.

Karin - september 2018

We enjoyed every moment of our trip in May. We loved Mo’s tagines. When Mo asked us what else we’d like to eat, our son mentioned mechoui: lamb roasted in an underground clay pit. Mo immediately took action and scored a whole lamb for 90 euro’s. So now we were in (thank god the boy hadn’t expressed an interest in roasted sheep head, another Moroccon specialty). The next day we drove up to Imlil and from there took a hike up to the mountain village where Mo’s Mom still lives. She had prepared the lamb and served it for lunch with just salt and salad: so good!! It was a meal we’ll remember forever. The day after we drove to the Sahara, through red clay desert villages, fertile bright green valleys and oasis full of date palms. Finally Mo dropped us off at Yousef the camel guy. We would travel the last mile to our Bedouin tent by camel. I chose to walk with Yousef while my husband and son just had fun on their camel. The weather had turned and there was a bit of a sand storm. It blew away our dream of sleeping under the stars of the Saharan sky. But Mo had already worked his phone and found us a place to sleep on a cute camping in a small oasis, full of nice Dutch people. This, to us, was the essence of our trip: a special Moroccan experience, made easy and fun with the loving good care of Mohammed.

Dorothee and family - mei 2018

Terugblik Yogareis april 2018 Maison Zitoun

Stel je voor:
Wat gebeurt er als je je geen toerist meer voelt ..dan maak je een andere reis: je maakt je niet meer druk over de gehorigheid van je hotelkamer, over irritaties in de groep of tegenvallend weer. De yogareis naar Maison Zitoun was zo’n andere reis.

Je reist met een open blik en landt dieper in de cultuur en natuur, in het authentieke leven van Marokko. Het dagelijkse leven zoals het zich in alle overvloed laat zien. Soms lig je wakker van de hanen die echt niet alleen bij zonsopgang kraaien. Of van het bruiloftsfeest dat met diep getrommel wordt gevierd. Je loopt langs de keuken en blijft even staan om je te verwonderen hoe snel en krachtig Fatima het deeg kneedt met haar vuisten. Oude tradities worden zichtbaar in de keuken. Tajines, kruiden, de heerlijke Berberthee (waarvan Fatima heel goed weet dat wij Westerlingen die graag ongezoet drinken). Je bent geen toerist, maar waarnemer van een andere cultuur.

Tijdens de meditatie en yoga bij zonsopgang weerklinkt de oproep tot gebed van de Imam tussen de bergen van de Hoge Atlas. Je ziet de sneeuwtoppen glinsteren in het eerste rode licht van de nieuwe dag.  Je voelt de krachtige warmte van de opkomende zon op je gezicht. Overvloed aan leven.

Elke dag brengt je nieuwe avonturen: de lokale Berbermarkt, mede-mensen die zo compleet anders leven. Wandelingen in het Atlasgebergte, lunchen met een Berber familie, stiltewandeling tussen de lentebloemen in de Ourika vallei, en natuurlijk ook een bezoek aan Marrakech.  De weldaad van elke keer terugkomen in de stilte van het huis en de tuin met palmbomen en bloeiende sinaasappelbomen.

Je ziet, ruikt, voelt en proeft. En je landt steeds meer in het leven van die ene dag, die altijd weer nieuw is. Je ontdekt dat je meer mindful  leeft, het bekende comfort van thuis achter je laat, en je opent voor wat het leven je brengt van moment tot moment. Je ervaart de essentie van waar je NU bent in je leven. En dat ervaar je niet door te zoeken, maar door te zijn met alles wat zich aandient.  Die ervaring wordt gevoed door de verdieping van de twee dagelijkse yogalessen. Elke dag staat daarbij een fase in je levensloop centraal.

De heerlijke maaltijden van Mo en Fatima aten we elke dag buiten onder de palmbomen. Of het nu ontbijten was na een les ochtendyoga, de uitgebreide lunch na een wandeling of verstillende ochtend in de tuin, of het diner na de intensieve middagyogales… het was allemaal genieten!

Dank aan alle deelnemers van deze yogareis voor jullie open aanwezigheid, aan Mo en Fatima en Judith, voor een meer dan heerlijk verblijf in Maison Zitoun.

We gaan het opnieuw beleven in november, op een andere locatie: de Sahara!

Zie voor meer informatie de website van www.cbyoga.nl en/of www.wandelenmarokko.nl/yogareizen

Caroline Brand Yoga - april 2018

Afgelopen week genoten van een heerlijke yoga- en wandelvakantie in huize Zitoun! Georganiseerd door Judith en Caroline. Het was een rijke week. Elke dag begon met een yogales van Caroline op het dakterras waar je de zon kon zien opkomen. Fantastisch gezicht. Aan het einde van de dag weer een yogales om de dag af te sluiten. Elke les een verhaal en yoga oefeningen over een van de zeven chakra’s.
Overdag was er tijd om te relaxen, een duik in het zwembad of voor een wandeling. Bijvoorbeeld door de velden met klaprozen en andere bloemen, langs schaapherders met hun kuddetje schapen of naar een plaatselijke markt. Op de achtergrond steeds het Atlas gebergte, met sneeuw op de toppen. We zijn ook een dag naar de bergen van de Hoge Atlas geweest op bezoek bij de moeder en andere familie van onze all round gids Mohammed. Verder mocht een bezoek aan de hamam en de tuinen van Yves Saint Lauren in Marrakech niet ontbreken. De hele week is er goed voor ons gezorgd met lekker Marokkaans eten van Fatima, goed taxivervoer en antwoord (van Judith en Mohammed) op al onze vragen. Echt top!

Regien - april 2018

Een super weekje gehad in Maison Zitoun.
We zijn twee/drie dagen op pad geweest met de 4×4 met Ibrahim. Hij is fantastisch om mee op pad te gaan. Mohamed weet super leuke off-road weggetjes in de omgeving van Maison Zitoun. Een mooie combi om de toeristische bestemmingen te zien maar ook het echte leven te ervaren hier. Ook de maaltijd genieten bij een Marokkaanse familie thuis is een leuke ervaring.
Judith bedankt voor al je goede zorgen en ook je vrijwillige inspanningen voor de mensen en omgeving hier. Chokram!
Lieve groet en tot de volgende keer, Anneke en Tineke

Anneke en Tineke - maart 2018

Wij hebben een heerlijke tijd gehad medio oktober 2017 in Maison Zitoun. De tuin is prachtig, de dieren zijn er leuk tussen. De hond ligt steeds heerlijk in het gras te slapen. Zo gauw je de poort uitgaat kom je in een andere wereld. Alles raast en lijkt bijzonder. De dagen waren zeer afwisselend. We willen nadrukkelijk Mohamed noemen die zo open is, onvoorstelbaar zorgzaam, flexibel, een geweldige organisator! Hij heeft ons echt in de watten gelegd. Hij zorgde dat we niks te kort kwamen en loste al onze vragen op. We dit vinden dit een echte aanrader en zullen Maison Zitoun promoten aan vrienden en kennissen. Jullie hebben er een klein paradijsje van gemaakt. Chapeau!

Henk en Ineke - oktober 2017

Op de laatste dag van ons verblijf in Maison Zitoun zitten we heerlijk op het terras koffie te drinken en even te evalueren. Marokko is een bijzonder land. Hele aardige mensen, heerlijk weer in deze tijd van het jaar, lekker eten en een heerlijke rustige plek, Maison Zitoun, met af en toe de onderbreking van de moskee, als er opgeroepen wordt voor het gebed.
We hebben een uitdagende wandeling gemaakt rondom Imlil met 2 uur stijgen en totaal 5 uur maar het was de moeite waard met een bijzondere lunch in de bergen. Het verblijf in Imlil (1 nacht) in het guesthouse is prima maar neem wel zelf een fles wijn mee!
Mohamed regelt alles nauwgezet en controleert ook regelmatig of andere mensen die hij inzet wel doen wat ze moeten doen. Dat is fijn. Het is ook heel gemakkelijk om lekker een dag rustig aan te doen bij het huis en we hebben lekker gekookt.

Adelheid, Marie-José en Rik - mei 2017

Vanaf het zonovergoten dakterras van Maison Zitoun blikken we terug op 10 vakantiedagen in Marokko. We hebben genoten van alles dat Marokko te bieden heeft: een fantastische ervaring om als gezin (met jongens 11, 9 en 7) een trekking te maken van 5 dagen door het Hoge Atlas gebergte. Een mooi avontuur in een prachtige omgeving en uitstekend verzorgd door de gids, kok en muildierdrijvers. De jongste is dikke maatjes geworden met ‘zijn’ muildier.
Daarna heerlijk relaxen rondom Maison Zitoun. Zeer comfortabel en de jongens konden zich prima vermaken in de tuin, op zoek naar schildpadden en natuurlijk in het zwembad.
Twee daguitstapjes gemaakt naar Ait Benhaddoe (lange rit door een totaal ander landschap) en naar Marrakech (inclusief traditionele Hamam beleving). En alles super geregeld en uitstekend verzorgd. We gaan het heerlijke Marokkaanse eten zeker missen!

Onno, Mariska, Stijn, Lukas en Noah - mei 2017

Slapen in het groen.
Maison Zitoun is omgeven door groen. In de olijf- en palmbomen en de vruchtbomen om het huis heen wemelt het van de vogels. Na een heerlijke nachtrust is het wakker worden met de vogelgeluiden om het huis. Deze oase van rust maakt Maison Zitoun in de Ourikavallei tot een bijzondere plek.

Kortom: ervaar het zelf en kom tot rust op het platteland van Marokko!

Annemarie - februari 2017

We hebben een heerlijke tijd gehad op deze fantastische plek! We hebben genoten van het huis, de tuin met voldoende schaduwplekken, het uitzicht vanaf het dakterras en het zwembad en de omgeving. De tocht naar de Kasbah Aït Benhaddoe was spectaculair maar wel warm (hoog zomer!). Ook heel speciaal vonden we het verblijf in Armed (huis van moeder Mohamed en Aïscha) en de wandeling aldaar. We hebben veel gelachen met Hamid en Ibrahim (de chauffeur). Ze waren zeer behulpzaam. Hamid kookte zalig en ook de pizza van het tankstation was lekker. De nachten waren wel erg warm. Hamid sliep zelfs op het dakterras.

Kortom: we komen van harte een keer terug!

Nando met vrouw en kinderen - juli 2016

Wat een prachtig landschap en een enorme verschillen tussen Maison Zitoun, Marrakech, Imlil, Ksar Ait Benhaddoe en de schapenmarkt in Ourika, de weggetjes rond het huis, de Berberhuizen van Mohamed’s moeder en zijn zus in Aremd, de droogte versus de bloemenpracht in de valleien, de kasbah’s etc. O ja de golfbanen,die zijn er ook. Wel zonde dat daar zoveel water naar toe gaat.
Bedankt Judith en Mohamed voor alle goede zorgen

Kortom: een indrukwekkende week in Marokko!

Irma en Sarie - september 2015

In de loopomgeving van Maison Zitoun hebben we ons laten verrassen door de vele kwekerijen, de schitterende landschappen en de indrukwekkende markt van Rhemat. En door de gastvrije ontvangsten van Said en later Hamid, de eersten in een lange reeks van lieve mensen die we in onze week ontmoet hebben. Op de dag van onze aankomst heeft Mohamed een serieus auto ongeluk gehad, maar dat heeft hem er niet van weerhouden ons een geweldige introductie te geven in zijn wereld. De wereld van de bergen, zijn familie, zijn reusachtige sociale netwerk, zijn berbercultuur, en zijn kennis van het goede leven onder niet altijd eenvoudige omstandigheden.

Het contrast met ons geordende leventje in Nederland is groot, maar bijzonder is toch wel te merken hoe verschillend Marrakech, Maison Zitoun en Armed zijn. Het door Judith en Mohamed geprepareerde programma heeft ons prachtig door al deze werelden geleid. De vogels en de bloemen tussen alle tuinderijen in Ourika vallei. De chaos en drukte in de medina van Marrakech, waar de beelden van 100 jaar door elkaar heen lijken te lopen. En vooral de levendigheid, hartelijkheid en warmte in het bergdorp Armed waar de prachtige wandelingen in de bergen dit verhaal echt afmaakten. We komen nog een keer terug om de naar de Sahara te gaan!

Kortom: één week waarin wij met zijn tweeën op een bijzondere manier tot rust zijn gekomen!

Hans en Yvette - april 2015

Wij hebben eerste week van januari vanuit Maison Zitoun 4 mooie afwisselende wandelingen gemaakt met Mohamed en daarvan genoten. Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is groot in januari: overdag heerlijk warm in de zon maar de nachten echt koud. Ondanks de djelebba’s en de extra dekens was het voor ons te koud ‘s avonds en ‘s nachts. Judith heeft aangegeven dat zij voor kruiken gaat zorgen die de bedden wat kunnen voorverwarmen en er wordt gekeken of er een houtkachel in de woonkamer geplaatst kan worden voor de wintermaanden.

Kortom: voor ons in een ander jaargetijde heerlijk!

Iet en Maria - januari 2015

Dat was een heerlijke relaxte week in Maison Zitoun! Geweldige tuin, waar onze zoon Luuk (6 jaar) ook zeer van genoot, vooral van alle dieren erin en het voeren van de kippen! ‘s Middags in de zon, op Tweede Kerstdag een sinaasappel eten die je zelf plukt! Tussendoor 2 dagen naar Imlil met Mohamed en gewandeld in de bergen tussen de sneeuwtoppen. Bij de afdaling de 2de dag was de ezel voor Luuk heel fijn. Ook een avontuur voor hem! Mohamed is een prima, zorgzame gids. Het huis is niet verwarmd in de winter, dus even wennen, maar met de djellaba’s (lange ochtendjassen waar veel Berbervrouwen in lopen) is het goed te doen en het is ook fijn dat er zulke goede dikke dekbedden zijn! Overdag is het 20 – 25 C, heerlijk dus.

Kortom: super!

Sonja, Michiel en Luuk - december 2014

Voor de tweede keer waren we in Maison Zitoun en het voelde als thuiskomen! Moe van onze driedaagse wandeling in het Atlasgebergte hebben we hier heerlijk kunnen uitrusten. In de tuin zitten, wat zwemmen, een wandeling naar ons favoriete winkeltje (t.o. de Moskee), genietend van de fantastische lunches door Mo bereid. We hopen nog veel vaker in het gastenboek te mogen schrijven.

Kortom: een goddelijke plek!

Folke, Karin, Malou, Anne Mia - augustus 2014

Met twee pubers (18 en 16 jaar) op vakantie in Marokko (niet naar het strand of een all-inclusive) en vrijwel geen internet/wifi. Gaat dat wel? Jazeker!

Het was één van de leukere reizen, misschien juist wel omdat de kinderen geen afleiding van social media hadden. We hebben met z’n allen geconcludeerd dat we genoten hebben, en veel gelachen. Heel af en toe hadden we een regenbui en voor die momenten was het Yahtzeespelletje of een leesboek in villa Zithoun heel geschikt. Ook blijkt het mogelijk om op de kamelen rond te schommelen in een regen-of onweersbui. Het deerde de kamelen niet en uiteindelijk maakte die hagel- en onweersbui het een onvergetelijk uitstapje. Kamelen nat, wij nat, maar in een jolige sfeer.

Verder hebben we in de vakantie natuurlijk afgewisseld met de drie “L’s”: we doen iets Leuks, iets Leerzaams en we eten wat Lekkers.
Het eten was echt lekker en gezond. Verrassend wat er allemaal uit een tajine getoverd kan worden.
Ook het verse fruit is iets wat steeds gretig aftrek vond. De muntthee is ook verfrissend. Vooral leuk als je wordt uitgenodigd door de lokale tuinman om bij zijn familie even thee te komen drinken.

Ook voor tieners zijn er leuke dingen te doen; de bergen intrekken, even afkoelen bij een waterval en daarna op de rug van een ezeltje terugkomen. Of een oudere inwoonster van een bergdorpje helpen de boodschappen (lees: zak aardappelen van 20 kilo) naar boven te dragen op de oneven trappen in het dorpje Armed (waarna onze dochter een applaus kreeg). En natuurlijk kunnen we het shoppen in Marakesh niet vergeten. Voor de jeugd een leuke belevenis, om zelf te leren onderhandelen en de prijs te bepalen die ze wilden betalen voor een paar nike-schoenen. In die zin was het zelfs ook leerzaam om het spel van vraag en aanbod te beleven.

We hebben ook verschillende lokale markten bezocht en verwonderd gekeken naar hetgeen te koop wordt aangeboden, van vers fruit/groente, tot schapenkoppen en schapenpoten. Maar je kunt ook geschoren of geknipt worden op de markt, of je kapotte broek laten herstellen bij de kleermaker. Erg gelachen met een verkoper van prulletjes die volhardend was en die we op verschillende markten tegenkwamen.

Indrukwekkend vonden we Ait benhaddoe, de lemen burcht. Waar we bij de gids Mohammed thuis werden uitgenodigd om een kijkje te nemen hoe zijn zus de broden bakte in de oven. Daarna in de fourwheeldrive door een woestijnweggetje, want dat was een kortere route zei de chauffeur. Af en toe hing de auto wel erg scheef, maar dat maakte het ook spannend.

Duidelijk is dat Marokko nog in de kinderschoenen van het toerisme staat. Dat betekent aan de ene kant dat sommige bezienswaardigheden nog niet uitgediept/uitgewerkt zijn en er wat meer van gemaakt had kunnen worden. Denk aan ecotourisme of aan Kashbah’s waar meestal lege ruimten te zien zijn, zonder tekeningen, video’s, tekstuitleg of wat dan ook. Jammer ook dat de berberapen gebruikt worden voor toeristische kiekjes op het plein in Marakesh. Ze worden illegaal gevangen en uit hun natuurlijke omgeving gehaald en dan aan een ketting gehangen. Dat vonden we minder. We hebben alle momenten/plekken waar de dieren werden uitgebuit, vermeden en ontweken. Aan de andere kant is het feit dat het toerisme nog in ontwikkeling is ook charmant en authentieker; je staat wat korter bij de mensen die je rondleiden/helpen. We wensen Mohammed, die onze reis organiseerde, veel succes.

Kortom: een vakantie die we zo leuk vonden dat we er een digitaal fotoboek van laten maken.

Yvonne, Sef, Sterre en Pit - april 2014

We hadden met vier vriendinnen een heerlijke week in Marokko met Maison Zitoun als prima uitvalsbasis. Elke dag bracht nieuwe ontdekkingen en ervaringen: de wandeling vanuit het huis langs kleine gehuchten en kwekerijen, het bezoek aan Marrakesj, een rit per kameel, de wandeling vanuit Imlil, de maaltijd bij Mohammeds familie, een bezoek aan een kruidentuin. Het meest bijzonder was de spontane uitnodiging van een Berberfamilie, terwijl we onderweg waren naar een zondagse picknickplek. Het werd een onvergetelijk onthaal met thee, eten, een henna verfbeurt, zingen en dansen met de vrouwen.

Na zo’n dag boden tuin, zwembad en dakterras een heerlijke plek om uit te rusten. We hadden dit alles niet zo kunnen beleven zonder de begeleiding van Mohammed. Met Engels en Nederlands als voertaal was hij steeds attent op onze wensen en plannen. Mo regelde taxi’s, schonk thee, maakte heerlijke salades, kocht olijven en theeglazen om mee naar huis te nemen… Wij zijn door Maison Zitoun helemaal op de smaak gekomen van Marokko.

Kortom: deze persoonlijke en kleinschalige aanpak verdient meer klandizie!

Baukje, Gonnie, Marike en Katja - april 2014

We hebben 5 heerlijke ontspannen dagen gehad in Maison Zitoun. In deze 5 dagen hebben we door het goede programma veel van Marokko kunnen zien. Wandelend door de vallei rondom Maison Zitoun, een bezoek aan de lokale markt, Marrakech en naar het dorp van Mohamed: echt fantastisch! We hebben ons erg welkom gevoeld en gaan uitgerust en met veel nieuwe en mooie herinneringen weer naar huis. Dank je Mohamed!

Kortom: het was fantastisch. Alles zo goed verzorgd!

Marijke en Eline - maart 2014

Ons bezoek aan Marokko en maison Zitoun hebben we als erg bijzonder ervaren. Een authentiek, prachtig gelegen huis met bijbehorende hulpvaardige begeleiding van Mo! We voelden ons weer als 4 blije giechelende tieners, waar het niets aan ontbrak. In de mooie omgeving van de groene vallei bezochten we met Mo een lokale markt, die veel indruk op ons maakte. Ook de wandeltocht in de buurt van het huis was aangenaam in het warme najaarsweer. Ook de dagen in het guesthouse in het Atlasgebergte waren bijzonder (zie www.wandelenmarokko.nl).

Kortom: zeker aan te raden! Een bijzondere ervaring!

Marieke, Wijtske, Sarah and Johanneke - oktober 2013

Voor de tweede keer in Maison Zitoun, het was een beetje thuiskomen. De tuin lag er prachtig bij.
We hebben er een authentieke Colombiaanse hangmat opgehangen, heerlijk!

De door Judith uitgezette buurtwandeling (ca. 1 uur) is heel pittoresk. Je loopt langs boomgaarden, gehuchten en stroompjes, tussen de tuinmuren van grote huizen. In het strijklicht van de ondergaande zon krijgt alles een mooie gloed. Terug thuis nog even een late duik in het zwembadje, een douche en daarna gezellig in de tuin eten. Mo kookt werkelijk goed!

Kortom, ‘t was een prima weekje… tot volgend jaar maar weer!

Marie José - juni 2013

‘une petite paradis’ en een inspiratie voor schilderen!

Niek - april 2013

Maison Zitoun is een waar paradijsje. En al helemaal als je een kleine 4 uur vliegen en een hectisch dagje in Marrakech er op hebt zitten. In de tuin zit je naast het zwembad en onder de sinaasappelboom. Als je zin hebt, kun je tuinman Said nog wel helpen met een klein tuinklusje.

Helemaal voor Marokkaanse begrippen is het huis een villa, met een lounge, een grote keuken, twee slaapkamers en aparte badkamer. En of het nog niet allemaal genoeg is, kun je boven op het dak lekker in de zon zitten en genieten van een fantastisch uitzicht met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas.

Kortom, een uitermate prettig en rustig baken, van waaruit je in de nabije omgeving diverse prachtige wandelingen kunt maken.

Alphons en Marijke - maart 2013

We hebben een aantal dagen mogen vertoeven in het gastenverblijf van Judith en Mohamed, gezellig ingericht met warme kleuren, woonkamer met lekkere bank om te relaxen en twee mooie ruime slaapkamers. Het huis is heerlijk ruim en koel. Een grote tuin waar het heerlijk is om te lezen, eten en niet te vergeten het zwembad, een welkome verkoeling na een dag Marrakech, wat overigens ook een aanrader is. Mohamed is een geweldige gastheer, hij kan heerlijk koken en is zorgzaam, hij doet er alles aan het je naar het zin te maken. Vanuit het huis kan je alle richtingen op, naar Imlill om te wandelen, naar Marrakech.

Kortom, een perfecte plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor allerhande activiteiten.

Pauline - oktober 2012

Als één van de eerste gasten hebben wij een werkelijk heerlijk verblijf van een week gehad in
Maison Zitoun. Het is een comfortabel huis met een prachtige schaduwrijke tuin en een lekker
verkoelend zwembad. Je kan er lekker luieren maar je kan het huis ook als uitvalsbasis gebruiken voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Marrakech of naar Imlil (van waaruit je schitterende bergwandelingen kunt maken). En Mohamed toont zich een waardig gastheer. Hij staat altijd voor je klaar, kent de streek als
geen ander en toont zich een goede kok.

Kortom, Maison Zitoun is een aanrader !!

Folke, Karin, Malou en Anne Mia - augustus 2012

Begin juli 2012 was ik te gast in Maison Zitoun bij Ourika. Ik moet zeggen: een prima onderkomen voor wie in Marokko wil ‘zijn’. Het huis – een zelfstandige benedenwoning – is ruim, praktisch en vooral ook goed ingericht met een mix van mooie Marokkaanse en enkele westerse meubels. Buiten was het 40 graden, binnen heerlijk koel. De grote eetkeuken is reuze gezellig, hoewel ik vooral in tuin en zwembad lag. Die tuin is een heerlijke plek. Toen ik er was, bloeiden de rozen overdadig en kon je gewoon fruit of groente plukken. Er is genoeg schaduw als je koelte zoekt. Een paar schildpadden en een lief wit hondje scharrelen wat rond.

Kortom, home away from home. Volgend jaar weer!

Marie José - juli 2012

Maison Zitoun…… een plek om tot jezelf te komen.

Gelegen in de prachtig, groene Ourika-vallei ligt het sfeervolle Maison Zitoun.
Als je door de poort komt, bevind je je in een tuin met rozen, geraniums, bougainvillea en oleanders. Daarnaast zijn er fruitbomen aangeplant.
Vanuit de drukke stad Marrakech is het gemakkelijk te bereiken en opeens waan je je in een andere wereld.
Het huis met haar knusse zitkamer, is een plek om tot rust te komen.
Het dakterras biedt een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte en geeft inspiratie tot fotograferen of schilderen. Ook is het een prima plek om yoga te beoefenen.
De zonsopkomst- en ondergang zijn de mooiste momenten van de dag als de klanken van de muezzin door de vallei schallen.
En als je helemaal niets wilt doen, is er ook nog een heerlijke hangmat om te luieren en weg te dromen bij de geluiden van het Marokkaanse platteland.
Ga het zelf beleven!

Annemarie, april 2019

In februari 3 nachten in Maison Zitoun geslapen. Het huis is nieuw en in de net aangelegde tuin zie je de eerste bloemen komen. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en dan vooral de hoge bergen van het Atlas gebergte. De slaapkamers zijn ruim en hebben de mooie warme Marokkaanse tinten. Prima geslapen. Deze dagen was Mohamed onze gids. Prachtige wandeltochten gemaakt  in de bergen rondom Aremd en vlakbij Maison Zitoun. Heerlijk Marokkaans gegeten, klaargemaakt door Mohamed. Laatste dag onszelf verwend met een heerlijke Hammam, die Mohamed voor ons gereserveerd had. Bedankt Judith en Mohamed, goed geregeld allemaal. Vijf dagen echt helemaal ondergedompeld geweest in Marokko, met in mijn koffer heerlijke kruiden om zelf thuis in de keuken aan de slag te gaan.

Jeannette en Pauline, Februari 2019

In november zijn Mohamed en ik verhuisd van het oude Maison Zitoun naar het spic splinter nieuwe Maison Zitoun. Het nieuwe huis ligt op nog geen 10 minuten lopen van het oude huis. Het heeft een kleine maar fijne tuin (nog in ontwikkeling maar het groeit hard is de ervaring) die beter te onderhouden is. Said de tuinman woont naast ons. Hij heeft ook een schattig klein Marokkaans winkeltje met van alles te koop. Zijn vrouw trakteert regelmatig op vers gebakken brood of een stuk cake. Het huis is geschikt voor 7 personen en dat maakt hopelijk de verhuur van het huis een stuk aantrekkelijker voor diegene die een lang weekend met vrienden of familie naar Marrakech willen en ook wat lokale cultuur willen meepakken.

De onderstaande teksten zien op het oude huis Maison Zitoun.

Judith, Januari 2019

Terugblik yogareis april 2018
Na een heftige periode in mijn leven ging ik op yoga reis naar Marokko. Te moe en te verdrietig en dus niet voorbereid. Het land met al haar intense geuren en kleuren raakte me. De vriendelijke bevolking was hartverwarmend. Tijdens de yoga brak mijn zorgvuldig opgebouwde muur af. Op het dakterras bij een ondergaande zon vond ik mezelf weer terug. Dankzij de prachtige indrukwekkende uitstapjes onder deskundige leiding van Mo, de intensieve yogasessies die door Caroline vol passie werden gegeven, de gastvrijheid en het heerlijke eten maakten het tot een onvergetelijke reis.

Karin - september 2018

We enjoyed every moment of our trip in May. We loved Mo’s tagines. When Mo asked us what else we’d like to eat, our son mentioned mechoui: lamb roasted in an underground clay pit. Mo immediately took action and scored a whole lamb for 90 euro’s. So now we were in (thank god the boy hadn’t expressed an interest in roasted sheep head, another Moroccon specialty). The next day we drove up to Imlil and from there took a hike up to the mountain village where Mo’s Mom still lives. She had prepared the lamb and served it for lunch with just salt and salad: so good!! It was a meal we’ll remember forever. The day after we drove to the Sahara, through red clay desert villages, fertile bright green valleys and oasis full of date palms. Finally Mo dropped us off at Yousef the camel guy. We would travel the last mile to our Bedouin tent by camel. I chose to walk with Yousef while my husband and son just had fun on their camel. The weather had turned and there was a bit of a sand storm. It blew away our dream of sleeping under the stars of the Saharan sky. But Mo had already worked his phone and found us a place to sleep on a cute camping in a small oasis, full of nice Dutch people. This, to us, was the essence of our trip: a special Moroccan experience, made easy and fun with the loving good care of Mohammed.

Dorothee and family - mei 2018

Terugblik Yogareis april 2018 Maison Zitoun

Stel je voor:
Wat gebeurt er als je je geen toerist meer voelt ..dan maak je een andere reis: je maakt je niet meer druk over de gehorigheid van je hotelkamer, over irritaties in de groep of tegenvallend weer. De yogareis naar Maison Zitoun was zo’n andere reis.

Je reist met een open blik en landt dieper in de cultuur en natuur, in het authentieke leven van Marokko. Het dagelijkse leven zoals het zich in alle overvloed laat zien. Soms lig je wakker van de hanen die echt niet alleen bij zonsopgang kraaien. Of van het bruiloftsfeest dat met diep getrommel wordt gevierd. Je loopt langs de keuken en blijft even staan om je te verwonderen hoe snel en krachtig Fatima het deeg kneedt met haar vuisten. Oude tradities worden zichtbaar in de keuken. Tajines, kruiden, de heerlijke Berberthee (waarvan Fatima heel goed weet dat wij Westerlingen die graag ongezoet drinken). Je bent geen toerist, maar waarnemer van een andere cultuur.

Tijdens de meditatie en yoga bij zonsopgang weerklinkt de oproep tot gebed van de Imam tussen de bergen van de Hoge Atlas. Je ziet de sneeuwtoppen glinsteren in het eerste rode licht van de nieuwe dag.  Je voelt de krachtige warmte van de opkomende zon op je gezicht. Overvloed aan leven.

Elke dag brengt je nieuwe avonturen: de lokale Berbermarkt, mede-mensen die zo compleet anders leven. Wandelingen in het Atlasgebergte, lunchen met een Berber familie, stiltewandeling tussen de lentebloemen in de Ourika vallei, en natuurlijk ook een bezoek aan Marrakech.  De weldaad van elke keer terugkomen in de stilte van het huis en de tuin met palmbomen en bloeiende sinaasappelbomen.

Je ziet, ruikt, voelt en proeft. En je landt steeds meer in het leven van die ene dag, die altijd weer nieuw is. Je ontdekt dat je meer mindful  leeft, het bekende comfort van thuis achter je laat, en je opent voor wat het leven je brengt van moment tot moment. Je ervaart de essentie van waar je NU bent in je leven. En dat ervaar je niet door te zoeken, maar door te zijn met alles wat zich aandient.  Die ervaring wordt gevoed door de verdieping van de twee dagelijkse yogalessen. Elke dag staat daarbij een fase in je levensloop centraal.

De heerlijke maaltijden van Mo en Fatima aten we elke dag buiten onder de palmbomen. Of het nu ontbijten was na een les ochtendyoga, de uitgebreide lunch na een wandeling of verstillende ochtend in de tuin, of het diner na de intensieve middagyogales… het was allemaal genieten!

Dank aan alle deelnemers van deze yogareis voor jullie open aanwezigheid, aan Mo en Fatima en Judith, voor een meer dan heerlijk verblijf in Maison Zitoun.

We gaan het opnieuw beleven in november, op een andere locatie: de Sahara!

Zie voor meer informatie de website van www.cbyoga.nl en/of www.wandelenmarokko.nl/yogareizen

Caroline Brand Yoga - april 2018

Afgelopen week genoten van een heerlijke yoga- en wandelvakantie in huize Zitoun! Georganiseerd door Judith en Caroline. Het was een rijke week. Elke dag begon met een yogales van Caroline op het dakterras waar je de zon kon zien opkomen. Fantastisch gezicht. Aan het einde van de dag weer een yogales om de dag af te sluiten. Elke les een verhaal en yoga oefeningen over een van de zeven chakra’s.
Overdag was er tijd om te relaxen, een duik in het zwembad of voor een wandeling. Bijvoorbeeld door de velden met klaprozen en andere bloemen, langs schaapherders met hun kuddetje schapen of naar een plaatselijke markt. Op de achtergrond steeds het Atlas gebergte, met sneeuw op de toppen. We zijn ook een dag naar de bergen van de Hoge Atlas geweest op bezoek bij de moeder en andere familie van onze all round gids Mohammed. Verder mocht een bezoek aan de hamam en de tuinen van Yves Saint Lauren in Marrakech niet ontbreken. De hele week is er goed voor ons gezorgd met lekker Marokkaans eten van Fatima, goed taxivervoer en antwoord (van Judith en Mohammed) op al onze vragen. Echt top!

Regien - april 2018

Een super weekje gehad in Maison Zitoun.
We zijn twee/drie dagen op pad geweest met de 4×4 met Ibrahim. Hij is fantastisch om mee op pad te gaan. Mohamed weet super leuke off-road weggetjes in de omgeving van Maison Zitoun. Een mooie combi om de toeristische bestemmingen te zien maar ook het echte leven te ervaren hier. Ook de maaltijd genieten bij een Marokkaanse familie thuis is een leuke ervaring.
Judith bedankt voor al je goede zorgen en ook je vrijwillige inspanningen voor de mensen en omgeving hier. Chokram!
Lieve groet en tot de volgende keer, Anneke en Tineke

Anneke en Tineke - maart 2018

Wij hebben een heerlijke tijd gehad medio oktober 2017 in Maison Zitoun. De tuin is prachtig, de dieren zijn er leuk tussen. De hond ligt steeds heerlijk in het gras te slapen. Zo gauw je de poort uitgaat kom je in een andere wereld. Alles raast en lijkt bijzonder. De dagen waren zeer afwisselend. We willen nadrukkelijk Mohamed noemen die zo open is, onvoorstelbaar zorgzaam, flexibel, een geweldige organisator! Hij heeft ons echt in de watten gelegd. Hij zorgde dat we niks te kort kwamen en loste al onze vragen op. We dit vinden dit een echte aanrader en zullen Maison Zitoun promoten aan vrienden en kennissen. Jullie hebben er een klein paradijsje van gemaakt. Chapeau!

Henk en Ineke - oktober 2017

Op de laatste dag van ons verblijf in Maison Zitoun zitten we heerlijk op het terras koffie te drinken en even te evalueren. Marokko is een bijzonder land. Hele aardige mensen, heerlijk weer in deze tijd van het jaar, lekker eten en een heerlijke rustige plek, Maison Zitoun, met af en toe de onderbreking van de moskee, als er opgeroepen wordt voor het gebed.
We hebben een uitdagende wandeling gemaakt rondom Imlil met 2 uur stijgen en totaal 5 uur maar het was de moeite waard met een bijzondere lunch in de bergen. Het verblijf in Imlil (1 nacht) in het guesthouse is prima maar neem wel zelf een fles wijn mee!
Mohamed regelt alles nauwgezet en controleert ook regelmatig of andere mensen die hij inzet wel doen wat ze moeten doen. Dat is fijn. Het is ook heel gemakkelijk om lekker een dag rustig aan te doen bij het huis en we hebben lekker gekookt.

Adelheid, Marie-José en Rik - mei 2017

Vanaf het zonovergoten dakterras van Maison Zitoun blikken we terug op 10 vakantiedagen in Marokko. We hebben genoten van alles dat Marokko te bieden heeft: een fantastische ervaring om als gezin (met jongens 11, 9 en 7) een trekking te maken van 5 dagen door het Hoge Atlas gebergte. Een mooi avontuur in een prachtige omgeving en uitstekend verzorgd door de gids, kok en muildierdrijvers. De jongste is dikke maatjes geworden met ‘zijn’ muildier.
Daarna heerlijk relaxen rondom Maison Zitoun. Zeer comfortabel en de jongens konden zich prima vermaken in de tuin, op zoek naar schildpadden en natuurlijk in het zwembad.
Twee daguitstapjes gemaakt naar Ait Benhaddoe (lange rit door een totaal ander landschap) en naar Marrakech (inclusief traditionele Hamam beleving). En alles super geregeld en uitstekend verzorgd. We gaan het heerlijke Marokkaanse eten zeker missen!

Onno, Mariska, Stijn, Lukas en Noah - mei 2017

Slapen in het groen.
Maison Zitoun is omgeven door groen. In de olijf- en palmbomen en de vruchtbomen om het huis heen wemelt het van de vogels. Na een heerlijke nachtrust is het wakker worden met de vogelgeluiden om het huis. Deze oase van rust maakt Maison Zitoun in de Ourikavallei tot een bijzondere plek.

Kortom: ervaar het zelf en kom tot rust op het platteland van Marokko!

Annemarie - februari 2017

We hebben een heerlijke tijd gehad op deze fantastische plek! We hebben genoten van het huis, de tuin met voldoende schaduwplekken, het uitzicht vanaf het dakterras en het zwembad en de omgeving. De tocht naar de Kasbah Aït Benhaddoe was spectaculair maar wel warm (hoog zomer!). Ook heel speciaal vonden we het verblijf in Armed (huis van moeder Mohamed en Aïscha) en de wandeling aldaar. We hebben veel gelachen met Hamid en Ibrahim (de chauffeur). Ze waren zeer behulpzaam. Hamid kookte zalig en ook de pizza van het tankstation was lekker. De nachten waren wel erg warm. Hamid sliep zelfs op het dakterras.

Kortom: we komen van harte een keer terug!

Nando met vrouw en kinderen - juli 2016

Wat een prachtig landschap en een enorme verschillen tussen Maison Zitoun, Marrakech, Imlil, Ksar Ait Benhaddoe en de schapenmarkt in Ourika, de weggetjes rond het huis, de Berberhuizen van Mohamed’s moeder en zijn zus in Aremd, de droogte versus de bloemenpracht in de valleien, de kasbah’s etc. O ja de golfbanen,die zijn er ook. Wel zonde dat daar zoveel water naar toe gaat.
Bedankt Judith en Mohamed voor alle goede zorgen

Kortom: een indrukwekkende week in Marokko!

Irma en Sarie - september 2015

In de loopomgeving van Maison Zitoun hebben we ons laten verrassen door de vele kwekerijen, de schitterende landschappen en de indrukwekkende markt van Rhemat. En door de gastvrije ontvangsten van Said en later Hamid, de eersten in een lange reeks van lieve mensen die we in onze week ontmoet hebben. Op de dag van onze aankomst heeft Mohamed een serieus auto ongeluk gehad, maar dat heeft hem er niet van weerhouden ons een geweldige introductie te geven in zijn wereld. De wereld van de bergen, zijn familie, zijn reusachtige sociale netwerk, zijn berbercultuur, en zijn kennis van het goede leven onder niet altijd eenvoudige omstandigheden.

Het contrast met ons geordende leventje in Nederland is groot, maar bijzonder is toch wel te merken hoe verschillend Marrakech, Maison Zitoun en Armed zijn. Het door Judith en Mohamed geprepareerde programma heeft ons prachtig door al deze werelden geleid. De vogels en de bloemen tussen alle tuinderijen in Ourika vallei. De chaos en drukte in de medina van Marrakech, waar de beelden van 100 jaar door elkaar heen lijken te lopen. En vooral de levendigheid, hartelijkheid en warmte in het bergdorp Armed waar de prachtige wandelingen in de bergen dit verhaal echt afmaakten. We komen nog een keer terug om de naar de Sahara te gaan!

Kortom: één week waarin wij met zijn tweeën op een bijzondere manier tot rust zijn gekomen!

Hans en Yvette - april 2015

Wij hebben eerste week van januari vanuit Maison Zitoun 4 mooie afwisselende wandelingen gemaakt met Mohamed en daarvan genoten. Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is groot in januari: overdag heerlijk warm in de zon maar de nachten echt koud. Ondanks de djelebba’s en de extra dekens was het voor ons te koud ‘s avonds en ‘s nachts. Judith heeft aangegeven dat zij voor kruiken gaat zorgen die de bedden wat kunnen voorverwarmen en er wordt gekeken of er een houtkachel in de woonkamer geplaatst kan worden voor de wintermaanden.

Kortom: voor ons in een ander jaargetijde heerlijk!

Iet en Maria - januari 2015

Dat was een heerlijke relaxte week in Maison Zitoun! Geweldige tuin, waar onze zoon Luuk (6 jaar) ook zeer van genoot, vooral van alle dieren erin en het voeren van de kippen! ‘s Middags in de zon, op Tweede Kerstdag een sinaasappel eten die je zelf plukt! Tussendoor 2 dagen naar Imlil met Mohamed en gewandeld in de bergen tussen de sneeuwtoppen. Bij de afdaling de 2de dag was de ezel voor Luuk heel fijn. Ook een avontuur voor hem! Mohamed is een prima, zorgzame gids. Het huis is niet verwarmd in de winter, dus even wennen, maar met de djellaba’s (lange ochtendjassen waar veel Berbervrouwen in lopen) is het goed te doen en het is ook fijn dat er zulke goede dikke dekbedden zijn! Overdag is het 20 – 25 C, heerlijk dus.

Kortom: super!

Sonja, Michiel en Luuk - december 2014

Voor de tweede keer waren we in Maison Zitoun en het voelde als thuiskomen! Moe van onze driedaagse wandeling in het Atlasgebergte hebben we hier heerlijk kunnen uitrusten. In de tuin zitten, wat zwemmen, een wandeling naar ons favoriete winkeltje (t.o. de Moskee), genietend van de fantastische lunches door Mo bereid. We hopen nog veel vaker in het gastenboek te mogen schrijven.

Kortom: een goddelijke plek!

Folke, Karin, Malou, Anne Mia - augustus 2014

Met twee pubers (18 en 16 jaar) op vakantie in Marokko (niet naar het strand of een all-inclusive) en vrijwel geen internet/wifi. Gaat dat wel? Jazeker!

Het was één van de leukere reizen, misschien juist wel omdat de kinderen geen afleiding van social media hadden. We hebben met z’n allen geconcludeerd dat we genoten hebben, en veel gelachen. Heel af en toe hadden we een regenbui en voor die momenten was het Yahtzeespelletje of een leesboek in villa Zithoun heel geschikt. Ook blijkt het mogelijk om op de kamelen rond te schommelen in een regen-of onweersbui. Het deerde de kamelen niet en uiteindelijk maakte die hagel- en onweersbui het een onvergetelijk uitstapje. Kamelen nat, wij nat, maar in een jolige sfeer.

Verder hebben we in de vakantie natuurlijk afgewisseld met de drie “L’s”: we doen iets Leuks, iets Leerzaams en we eten wat Lekkers.
Het eten was echt lekker en gezond. Verrassend wat er allemaal uit een tajine getoverd kan worden.
Ook het verse fruit is iets wat steeds gretig aftrek vond. De muntthee is ook verfrissend. Vooral leuk als je wordt uitgenodigd door de lokale tuinman om bij zijn familie even thee te komen drinken.

Ook voor tieners zijn er leuke dingen te doen; de bergen intrekken, even afkoelen bij een waterval en daarna op de rug van een ezeltje terugkomen. Of een oudere inwoonster van een bergdorpje helpen de boodschappen (lees: zak aardappelen van 20 kilo) naar boven te dragen op de oneven trappen in het dorpje Armed (waarna onze dochter een applaus kreeg). En natuurlijk kunnen we het shoppen in Marakesh niet vergeten. Voor de jeugd een leuke belevenis, om zelf te leren onderhandelen en de prijs te bepalen die ze wilden betalen voor een paar nike-schoenen. In die zin was het zelfs ook leerzaam om het spel van vraag en aanbod te beleven.

We hebben ook verschillende lokale markten bezocht en verwonderd gekeken naar hetgeen te koop wordt aangeboden, van vers fruit/groente, tot schapenkoppen en schapenpoten. Maar je kunt ook geschoren of geknipt worden op de markt, of je kapotte broek laten herstellen bij de kleermaker. Erg gelachen met een verkoper van prulletjes die volhardend was en die we op verschillende markten tegenkwamen.

Indrukwekkend vonden we Ait benhaddoe, de lemen burcht. Waar we bij de gids Mohammed thuis werden uitgenodigd om een kijkje te nemen hoe zijn zus de broden bakte in de oven. Daarna in de fourwheeldrive door een woestijnweggetje, want dat was een kortere route zei de chauffeur. Af en toe hing de auto wel erg scheef, maar dat maakte het ook spannend.

Duidelijk is dat Marokko nog in de kinderschoenen van het toerisme staat. Dat betekent aan de ene kant dat sommige bezienswaardigheden nog niet uitgediept/uitgewerkt zijn en er wat meer van gemaakt had kunnen worden. Denk aan ecotourisme of aan Kashbah’s waar meestal lege ruimten te zien zijn, zonder tekeningen, video’s, tekstuitleg of wat dan ook. Jammer ook dat de berberapen gebruikt worden voor toeristische kiekjes op het plein in Marakesh. Ze worden illegaal gevangen en uit hun natuurlijke omgeving gehaald en dan aan een ketting gehangen. Dat vonden we minder. We hebben alle momenten/plekken waar de dieren werden uitgebuit, vermeden en ontweken. Aan de andere kant is het feit dat het toerisme nog in ontwikkeling is ook charmant en authentieker; je staat wat korter bij de mensen die je rondleiden/helpen. We wensen Mohammed, die onze reis organiseerde, veel succes.

Kortom: een vakantie die we zo leuk vonden dat we er een digitaal fotoboek van laten maken.

Yvonne, Sef, Sterre en Pit - april 2014

We hadden met vier vriendinnen een heerlijke week in Marokko met Maison Zitoun als prima uitvalsbasis. Elke dag bracht nieuwe ontdekkingen en ervaringen: de wandeling vanuit het huis langs kleine gehuchten en kwekerijen, het bezoek aan Marrakesj, een rit per kameel, de wandeling vanuit Imlil, de maaltijd bij Mohammeds familie, een bezoek aan een kruidentuin. Het meest bijzonder was de spontane uitnodiging van een Berberfamilie, terwijl we onderweg waren naar een zondagse picknickplek. Het werd een onvergetelijk onthaal met thee, eten, een henna verfbeurt, zingen en dansen met de vrouwen.

Na zo’n dag boden tuin, zwembad en dakterras een heerlijke plek om uit te rusten. We hadden dit alles niet zo kunnen beleven zonder de begeleiding van Mohammed. Met Engels en Nederlands als voertaal was hij steeds attent op onze wensen en plannen. Mo regelde taxi’s, schonk thee, maakte heerlijke salades, kocht olijven en theeglazen om mee naar huis te nemen… Wij zijn door Maison Zitoun helemaal op de smaak gekomen van Marokko.

Kortom: deze persoonlijke en kleinschalige aanpak verdient meer klandizie!

Baukje, Gonnie, Marike en Katja - april 2014

We hebben 5 heerlijke ontspannen dagen gehad in Maison Zitoun. In deze 5 dagen hebben we door het goede programma veel van Marokko kunnen zien. Wandelend door de vallei rondom Maison Zitoun, een bezoek aan de lokale markt, Marrakech en naar het dorp van Mohamed: echt fantastisch! We hebben ons erg welkom gevoeld en gaan uitgerust en met veel nieuwe en mooie herinneringen weer naar huis. Dank je Mohamed!

Kortom: het was fantastisch. Alles zo goed verzorgd!

Marijke en Eline - maart 2014

Ons bezoek aan Marokko en maison Zitoun hebben we als erg bijzonder ervaren. Een authentiek, prachtig gelegen huis met bijbehorende hulpvaardige begeleiding van Mo! We voelden ons weer als 4 blije giechelende tieners, waar het niets aan ontbrak. In de mooie omgeving van de groene vallei bezochten we met Mo een lokale markt, die veel indruk op ons maakte. Ook de wandeltocht in de buurt van het huis was aangenaam in het warme najaarsweer. Ook de dagen in het guesthouse in het Atlasgebergte waren bijzonder (zie www.wandelenmarokko.nl).

Kortom: zeker aan te raden! Een bijzondere ervaring!

Marieke, Wijtske, Sarah and Johanneke - oktober 2013

Voor de tweede keer in Maison Zitoun, het was een beetje thuiskomen. De tuin lag er prachtig bij.
We hebben er een authentieke Colombiaanse hangmat opgehangen, heerlijk!

De door Judith uitgezette buurtwandeling (ca. 1 uur) is heel pittoresk. Je loopt langs boomgaarden, gehuchten en stroompjes, tussen de tuinmuren van grote huizen. In het strijklicht van de ondergaande zon krijgt alles een mooie gloed. Terug thuis nog even een late duik in het zwembadje, een douche en daarna gezellig in de tuin eten. Mo kookt werkelijk goed!

Kortom, ‘t was een prima weekje… tot volgend jaar maar weer!

Marie José - juni 2013

‘une petite paradis’ en een inspiratie voor schilderen!

Niek - april 2013

Maison Zitoun is een waar paradijsje. En al helemaal als je een kleine 4 uur vliegen en een hectisch dagje in Marrakech er op hebt zitten. In de tuin zit je naast het zwembad en onder de sinaasappelboom. Als je zin hebt, kun je tuinman Said nog wel helpen met een klein tuinklusje.

Helemaal voor Marokkaanse begrippen is het huis een villa, met een lounge, een grote keuken, twee slaapkamers en aparte badkamer. En of het nog niet allemaal genoeg is, kun je boven op het dak lekker in de zon zitten en genieten van een fantastisch uitzicht met op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas.

Kortom, een uitermate prettig en rustig baken, van waaruit je in de nabije omgeving diverse prachtige wandelingen kunt maken.

Alphons en Marijke - maart 2013

We hebben een aantal dagen mogen vertoeven in het gastenverblijf van Judith en Mohamed, gezellig ingericht met warme kleuren, woonkamer met lekkere bank om te relaxen en twee mooie ruime slaapkamers. Het huis is heerlijk ruim en koel. Een grote tuin waar het heerlijk is om te lezen, eten en niet te vergeten het zwembad, een welkome verkoeling na een dag Marrakech, wat overigens ook een aanrader is. Mohamed is een geweldige gastheer, hij kan heerlijk koken en is zorgzaam, hij doet er alles aan het je naar het zin te maken. Vanuit het huis kan je alle richtingen op, naar Imlill om te wandelen, naar Marrakech.

Kortom, een perfecte plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor allerhande activiteiten.

Pauline - oktober 2012

Als één van de eerste gasten hebben wij een werkelijk heerlijk verblijf van een week gehad in
Maison Zitoun. Het is een comfortabel huis met een prachtige schaduwrijke tuin en een lekker
verkoelend zwembad. Je kan er lekker luieren maar je kan het huis ook als uitvalsbasis gebruiken voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Marrakech of naar Imlil (van waaruit je schitterende bergwandelingen kunt maken). En Mohamed toont zich een waardig gastheer. Hij staat altijd voor je klaar, kent de streek als
geen ander en toont zich een goede kok.

Kortom, Maison Zitoun is een aanrader !!

Folke, Karin, Malou en Anne Mia - augustus 2012

Begin juli 2012 was ik te gast in Maison Zitoun bij Ourika. Ik moet zeggen: een prima onderkomen voor wie in Marokko wil ‘zijn’. Het huis – een zelfstandige benedenwoning – is ruim, praktisch en vooral ook goed ingericht met een mix van mooie Marokkaanse en enkele westerse meubels. Buiten was het 40 graden, binnen heerlijk koel. De grote eetkeuken is reuze gezellig, hoewel ik vooral in tuin en zwembad lag. Die tuin is een heerlijke plek. Toen ik er was, bloeiden de rozen overdadig en kon je gewoon fruit of groente plukken. Er is genoeg schaduw als je koelte zoekt. Een paar schildpadden en een lief wit hondje scharrelen wat rond.

Kortom, home away from home. Volgend jaar weer!

Marie José - juli 2012