Maison Zitoun, “het huis van de olijven”

Maison Zitoun heeft de eenvoud van een Berberhuis (geen vaatwasmachine, koffiezetapparaat of stofzuiger) en het gemak van een Westers huis met warm water, douche en toilet boven en beneden een Marokkaanse toilet en douche.

Er zijn 2 tweepersoonkamers en 1 driepersoonskamer. Er kunnen 7 personen in het huis slapen. Beneden is er een grote woonkamer en er is een aparte eetkamer (dat is beslist niet Marokkaans maar wel handig) en keuken en nog een slaapkamer waar Mohamed slaapt.

Het huis heeft een voor- en achtertuin waarin je lekker kunt zitten. De tuin is nog in ontwikkeling maar er staan al een sinaasappel-, vijgen-, granaatappel-. abrikoos-, perzik- , bergamotcitroen- en olijfbomen. Het is de bedoeling ook een stukje groentetuin aan te leggen met munt (likemt), louisa (citroengras), rozemarijn, salie, citroengeranium: allen lekker in de Berberwhisky (groene thee). En verder wordt er voor en achter een groot stuk grasveld aangelegd omzoomd met prachtige rozen, lavendel en andere mooie planten. De bougainville in allerlei kleuren is al gepland op de afscheidingsrand met de kwekerij achter het huis. Nu nog uitgroeien. Op de afscheiding met de buren staan oleanders, waar de eerste knoppen al in verschijnen.

Omschrijving van het huis:

Begane grond:

  • Marokkaanse salon met t.v. en dvd speler
  • Eetkamer met grote tafel
  • Frans toilet met douche (de Marokkaanse manier van douchen)
  • Grote tuin met zitje
  • Praktisch ingerichte keuken, koelkast, 4 pits gasplaat
  • PrivĂ© slaapkamer van Mohamed en Judith

Eerste etage:

  • Twee slaapkamers met twee eenpersoonsbedden, waarvan op 1 kamer de bedden tegen elkaar kunnen worden geschoven
  • Slaapkamer met 3 eenpersoonsbedden
  • Badkamer met aparte douche en toilet

Tweede etage:

  • Het dakterras met uitzicht op de Hoge Atlas

‘s Avonds kan het – in de winter – behoorlijk afkoelen en de huizen in Marokko zijn niet verwarmd. Het is daarom wel handig om ook warmere (laagjes) kleding mee te brengen en warme sloffen en goede pyjama. Er zijn echter genoeg dekens om over je heen te trekken op de bank: dat is ook de echte Berbermanier om je warm houden. Voor de echt koude avonden is er een gaskachel voor in de woonkamer of eetkamer en er zijn djelleba’s (Marokkaanse lange ochtendjassen).

Verder van belang is dat je mineraal water drinkt. Het water in het huis wordt opgepompt en het is niet verstandig dit (ongekookt) te drinken.

Het huis wordt in beginsel verhuurd met Mohamed als gids/kok. In overleg is het uiteraard mogelijk om enkele of alle dagen zelf te koken. Judith is niet aanwezig als het huis verhuurd wordt.